Niepowtarzalny ślubny tort – cz. 2

niepowtarzalny-tort-slubny-

Edyta Sypniewska

Wybór tortu weselnego okazuje się być nie lada wyzwaniem dla przyszłej Młodej Pary. Na wyborze tego najwłaściwszego mogą Wam zejść długie godziny, a my podpowiadamy, jak najlepiej to zrobić.

Coraz częściej tort wystawiony bywa na widok gości przybywających na salę weselną, a na jego wspaniałym tle odbywa się ceremonia przywitania Młodej Pary. Takie rozwiązanie sprawdzi się jednak tylko w przypadku poczęstunku w okolicach obiadu, kiedy nie grozi mu jeszcze proces roztapiania, a co za tym idzie utraty pierwotnych kształtów, odpadania dekoracji i pogorszenia smaku. Jeżeli więc planujecie tortowy poczęstunek później, umówcie się z obsługą, że schowają go w chłodne miejsce aż do czasu degustacji. Bywają takie miejsca w Polsce, gdzie podaje się tort o północy, tuż po oczepinach. Pamiętajcie jednak, że im później tort zostanie podany, tym trudniej będzie gościom go zjeść, ponieważ będą już solidnie objedzeni.

Tort najczęściej podawany jest na dużej tacy położonej na specjalnym wózku, na którym wjeżdża na salę. Jest to rozwiązanie estetyczne i wygodne, niegrożące niespodziewanym upadkiem na podłogę. Moment wwiezienia tortu weselnego powinien być mocno nagłośniony przez DJ-a lub zespół weselny, aby mogli w tym ważnym wydarzeniu uczestniczyć wszyscy goście. W trakcie krojenia tortu weselnego, prawa ręka Pana Młodego powinna spoczywać na prawej ręce Panny Młodej. Następnie mężczyzna jako pierwszy podaje kawałek tortu do ust swojej nowo poślubionej żonie, po czym ona odwdzięcza mu się tym samym. Reszta tortu krojona jest przez obsługę i roznoszona gościom weselnym. Nie wolno zapomnieć o robieniu zdjęć, zarówno całego tortu, jak i momentu krojenia. W przypadku nietypowego tortu warto poprosić fotografa, aby uwiecznił fantazyjne detale.

Na wzór amerykański i u nas bardzo modne stają się słodkie alternatywy dla dużych tortów weselnych, w postaci np. mini torcików lub babeczek. Główną atrakcją są wówczas właśnie takie indywidualne porcje rozdawane gościom weselnym, a sam tort jest niewielki, symboliczny, stworzony głównie po to, aby Młoda Para mogła go przekroić. Torciki lub babeczki mogą być finezyjnie opakowane i podane na ozdobnym stelażu. Główną zaletą takiego rozwiązania jest oszczędność ciasta, ponieważ małe i wygodne porcje zastępują obfite kawałki z tortu, który z reguły nie bywa do końca zjadany.

Na koniec pamiętajcie, że jeśli macie tort piętrowy, to zgodnie z tradycją, jego najmniejszą część powinniście zabrać do domu, schować do zamrażarki, aby po roku odmrozić i zjeść wspólnie na pierwszą rocznicę ślubu.