Niepowtarzalny ślubny tort

tort-1

Edyta Sypniewska

Tort weselny musi być nie tylko piękny i smaczny, ale efektowny. Kiedy widowiskowo piętrzy się na odpowiednio ozdobionym stole, przyciąga uwagę wszystkich weselników. Dzisiaj torty mogą być prawdziwymi dziełami sztuki, a ich smak pozostaje w pamięci na zawsze. Kształty, kolory i smaki, które można im nadać, przyprawiają o zawrót głowy, dlatego postanowiłam doradzić Wam, jak wybrać najlepszy tort, właśnie dla Was.
Tradycja przygotowywania weselnego tortu jest bardzo długa, ponieważ symbolizuje on słodkie życie, jakie czeka Nowożeńców. Jeżeli jest odpowiednio smaczny, goście chętnie go zjedzą, powiększając szansę na przysłowiowe dolce vita.

Od czego zacząć?

Firmy zajmujące się profesjonalnym pieczeniem weselnych tortów mają przygotowane portfolio, czyli album ze zdjęciami konkretnych propozycji. Warto od jego obejrzenia zacząć poszukiwania cukierni, ponieważ od razu ocenicie ich styl, kreatywność i pomysłowość. Ustalcie, czy cukiernik bez dodatkowej opłaty weźmie pod uwagę Wasze pomysły przy projektowaniu Zorientujcie się też, jakie są ostateczne terminy zamawiania usługi i czy firma uwzględnia cenę dowozu wypieku pod wskazane miejsce i adres. Zapiszcie ustalenia, uwzględniając punkty dotyczące kształtu, ilości poziomów, smaku, dekoracji, daty, godziny i miejsca dostarczenia tortu oraz całkowitej ceny zamówienia. Są firmy, z którymi podpiszecie umowę na wykonanie dzieła, jednak większość tego nie robi. Warto też mieć bezpośredni kontakt do osoby przyjmującej zamówienie, aby zachować nad nim kontrolę.

Mały czy duży?

Wielkość tortu określa się w zależności od ilości zaproszonych gości – ok. 1 kg na 10 gości. Oznacza to, że jeżeli planujecie wesele na 60 osób, tort powinien ważyć ok. 6 kg, a jeżeli na 100 osób ok. 10 kg itd. Im więcej porcji trzeba z niego wykroić, tym musi być większy. Wtedy też najczęściej przygotowuje się go w postaci piętrowej. Wypiek może być wykonywany techniką tradycyjną, w której warstwy ciasta przekładane są kremem lub innymi technikami, jak montowane plastikowe stelaże oklejone różnego rodzaju jadalnymi dekoracjami. Taki tort będzie prezentował się naprawdę wytwornie i pokaźnie, a strat ciasta będzie niewiele. Dodatkowo mogą być one wykonane w różnych kształtach, nie tylko powszechnie stosowanych okręgach czy prostokątach, ale bardziej finezyjnych sercach, chmurkach i obrączkach. W przypadku wykorzystania stelaży konieczne jest dokładne omówienie projektu z cukiernikiem.

Biały, różowy, brązowy czy kolorowy?

Wesele kojarzy się głównie z białym kolorem, dlatego torty przez lata miały jasne barwy – dotyczyło to zarówno polewy, jak i dekoracji w kolorze co najwyżej różowym lub ecru. Jednak obecnie wiele par przełamuje ten schemat, zamawiając torty z żywymi kolorami, jak np. zielonym czy fioletowym, oblane ciemną czekoladą. Najpopularniejszymi smakami są wanilia z czekoladą, toffi, wanilia z orzechami (uwaga na alergie) czy tort śmietankowy z bakaliami. Szukając smaku, warto kierować się nie tylko indywidualnymi preferencjami, ale także porą roku. Jesienią i zimą doskonale sprawdzą się masy cięższe, maślane czy czekoladowe, a w miesiącach wiosennych i letnich lepsze są smaki lżejsze, śmietanowe, orzeźwiające, dające możliwość wykorzystania świeżych owoców sezonowych. Istnieje również zależność pomiędzy kształtem, a smakiem tortu – oryginalna forma wymaga zaskakującego wnętrza. W przeciwnym przypadku goście mogą być mocno zawiedzeni.

Stylowe dekoracje

Najbardziej popularny i jednocześnie widowiskowy jest tort oblany polewą, do której dodaje się różne dekoracje, jak kwiaty, wstążki, serca itp. Tradycyjną polewę może zastąpić masa marcepanowa, a cukrowe kwiaty ustąpią miejsca świeżym. Od lat niezastąpioną dekoracją są umieszczane na szczycie figurki przedstawiające statyczną Młodą Parę. Coraz częściej jednak odchodzi się od tego zwyczaju, umieszczając figurki przedstawiające np. uciekającą Pannę Młodą, czy Pana Młodego lub monogramy Nowożeńców. Od lat hitem pozostają fototorty. Na jadalnych opłatkach za pomocą drukarki spożywczej i jadalnych farb, można wydrukować wiele nietypowych ozdób i zdjęć, np. Nowożeńców z okresu przedślubnego.

Indywidualizacja i styl wesela

Dla niektórych par tort weselny musi być bardzo indywidualny, nawiązujący np. do wspólnej pasji turystycznej, książkowej czy futbolowej. Nie każda cukiernia podejmie się wykonania tortu w postaci nietypowej góry, książki czy piłki, będziecie więc musieli takiej poszukać, licząc się z większym wydatkiem. Warto to jednak uczynić dla końcowego, oszałamiającego efektu. Tort powinien być też dopasowany kolorystycznie do wystroju sali oraz dodatków do strojów Państwa Młodych. Tak naprawdę na wybór tortu weselnego powinniście się zdecydować dopiero wtedy, gdy podejmiecie już wszystkie decyzje odnośnie strojów, dodatków i dekoracji. Elementy te mogą służyć za punkt wyjścia, wzorzec dla projektowania tortu.

Cena smaku

Ceny tortów wahają się średnio od 50 do 200 zł za kilogram. Zależą m. in. od składników, z których wypiek jest wykonany (im bardziej nietypowe, wykwintne składniki, tym jego cena będzie wyższa), rodzaju dekoracji, ilości i rodzaju zdobień oraz stopniem skomplikowania. Najtańsze są ozdoby ze świeżych owoców lub świeżych kwiatów, najdroższe będą ażurowe, koronkowe zdobienia lub
delikatne ozdoby z cukru wykonywane ręcznie.